Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (3)

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (3)

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΟΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (12os-2os)

Ομάδα:
Ανουάρ Εκμπάλ, Άντλα Σασάτη, Δήμητρα Μάλλιου, Φρέντυ Μ. Τσιμπάντι

ΓΕΝΙΚΑ

Το τελευταίο τρίμηνο Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος η Δομή Ενημέρωσης του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών είχε αρκετή κίνηση. Μετά την περίοδο των γιορτών και την παγκόσμια ημέρα του μετανάστη στις 18 Δεκεμβρίου 2006 και το πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης για τις ΜΚΟ ήρθε η τροποποίηση του νόμου 3386 στις αρχές Φεβρουαρίου, η πολιτιστική εκδήλωση Μικρές Οδύσσειες στο Φόρουμ Μεταναστών και η πορεία για τα δικαιώματα των μεταναστών στις 10 Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν διάφορες συνεδρίες στο χώρο μας με την παρουσία δικηγόρων και εκπροσώπων μεταναστών για να ενημερωθούν για τις αλλαγές και για την καινούργια τροπολογία. Επίσης έγιναν συνεδρίες για τις μεταναστευτικές κοινότητες και τους συλλόγους μεταναστών που αφορούσαν εσωτερικά τους θέματα προς επίλυση αλλά και για τις προετοιμασίες των εκδηλώσεων, της πορείας και των 15νθήμερων συναντήσεων του ΕΦΜ.  Τέλος πολλές ομάδες χρησιμοποιούν πια το χώρο ως σημείο συνάντησης και ως μέρος όπου διεξάγουν τις συνεδρίες τους.

Μετανάστες – Κοινότητες Μεταναστών

Μετανάστες

Η δομή μας  όπως ανέφερα και παραπάνω είχε αρκετή κίνηση που εν μέρει περιμέναμε ειδικά μετά την ανακοίνωση για τροποποίηση του νόμου 3386 . Συνολικά είχαμε πάνω από 300 άτομα που επισκέφτηκαν τη δομή με κάποιο θέμα.

137 Περιστατικά μεμονωμένα:
20 Παράπονα για την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της άδειας διαμονής.
1 Τανζανία έκανε κατάθεση 16-11-2005 και μέχρι τώρα δεν έχει λάβει το στικερ. Δουλεύει σαν οδηγός και δεν μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό.
1 Πακιστάν  έχει κάνει αίτηση από 1-3-2006 και μέχρι τώρα τίποτα
1 Αιθιοπία έχει κάνει αίτηση από 4-4-2006 και ακόμα δεν έχει λάβει άδεια.
1 Τυνησία ήρθε στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο κρατήθηκε από 15-12 έως 11-1-07 και αφέθηκε ελευθέρως διότι ανεστάλη η έκδοση της απέλασης του και του χορηγήθηκε άδεια για τρεις μήνες. ήρθε σε εμάς για προσφυγή. Δεν είχε που να μείνει και σε συνεργασία με το οικουμενικό πρόγραμμα προσφύγων ,με την Πράξις και το συμβούλιο για τους πρόσφυγες βρέθηκε κατάλυμα . Δεν ξαναήρθε από εμάς .
10 Βουλγαρία τι θα γίνει με αυτούς που είναι από τη Βουλγαρία και αν μπορούν να βγάλουν άδεια εργασίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση  απαντήσαμε ότι δεν μπορούν για δύο χρόνια να βγάλουν άδεια εργασίας αφού έχουν διακόψει την άδεια τους και έφυγαν από την Ελλάδα. Μπορεί να μείνουν στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να βγάλουν άδεια εργασίας.
4 Συρία λείπουν ένσημα και έχει αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου αλλά όχι βεβαίωση. Είναι μία περίπτωση που αναφέρετε στο καινούργιο νόμο και αν του λείπουν μέχρι και ως 20%. 
12 περιπτώσεις από Νιγηρία θέλανε πληροφορίες για την ίδρυση οργάνωσης ως αστική μη κερδοσκοπική και καταστατικό.
1 Περίπτωση από Αλβανία που ήταν εδώ με πράσινη κάρτα και προσωρινή άδεια παραμονής ο οποίος έχασε την νομιμότητα πήγε στην Αλβανία και δεν πρόλαβε να γυρίσει και τώρα η μητέρα του που ζει στην Ελλάδα ήρθε στο κέντρο για πληροφορίες. Μέχρι τώρα ο νέος νόμος δεν αναφέρει τίποτα για αυτές τις περιπτώσεις και είπαμε να περιμένει την εγκύκλιο και να δούμε αν θα υπάρξει δυνατότητα να συμπεριληφθούν και αυτές οι περιπτώσεις.
8 περιπτώσεις φοιτητές από το πανεπιστήμιο που ζητούσαν πληροφορίες σχετικά με τους μετανάστες στην Ελλάδα την λειτουργία του κέντρου, τι κάνει και ποιες υπηρεσίες προσφέρει.
4 Αίγυπτος .Πληροφορίες σχετικά με τον καινούργιο νόμο και την νομιμοποίηση. Καθυστέρηση του στίκερ του.
12  Έλληνες που ενδιαφέρονται για τους γνωστούς τους Κρήτη για ελληνική υπηκοότητα τη διαδικασία, Νάξο για ανήλικο αλλοδαπό, Αθήνα για οικιακούς βοηθούς
1 Έλληνας από Αγγλία φοιτητής που ζήτησε πληροφορία για τους μετανάστες στην Ελλάδα και για τον καινούργιο νόμο και τι προβλέπει.
1 Ισπανία κάνει πρακτική στην Ελλάδα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. 
1 Μαρόκο ήρθε στην Ελλάδα πριν 31-12-04 του έκλεψαν το διαβατήριο έκανε αίτηση 23-12-04 ημερομηνία που φαίνεται στο διαβατήριο έκανε αίτηση για νομιμοποίηση του δώσανε βεβαίωση αλλά όταν πήγε για το στίκερ του είπανε ότι απορρίφθηκε η αίτηση του. Άλλες περιπτώσεις πήρανε άδεια αυτός όχι. Προσφυγή με την βοήθεια της ομάδας δικηγόρων στην Αρσις.
1 Σουδάν  σε εκκρεμότητα ο φάκελος του έχει αριθμό πρωτοκόλλου και δεν έχει ένσημα, κόπηκε το πόδι του και τώρα είναι στο νοσοκομείο  συμβουλή να κάνει αίτηση για ανθρωπιστικούς λόγους.
1 Πακιστάν κράτηση για απέλαση αλλά αφέθηκε ελεύθερος παραπομπή σε δικηγόρο
1 Πακιστάν εκκρεμούν πληρωμές από τον εργοδότη και δεν μπορούσε να καταθέσει τηλ επαφή με εργοδότη επίλυση
7 Νιγηρία για ενημέρωση σχετικά με την τροπολογία
1 Κένυα , βοήθεια για το πως θα καταθέσει, παραπομπή στην ομάδα δικηγόρων και βεβαίωση κατάθεσης για αρχική χορήγηση.
1 Ουκρανία συνάντηση με Ρούμπου για το πως μπορεί να πάρει βεβαίωση και να είναι νόμιμη, έχει άδεια εργασίας
1 Πακιστάν βοήθεια για ανανέωση άδειας διαμονής
1 Μπαγκλαντές εκκρεμότητα για άδεια ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα δεν έβρισκαν τον φάκελο του τελικά πήγαμε στο δήμο και ο φάκελος του ήταν εκεί.
1 Σουδάν ενημέρωση για την άδεια επί μακρός διαμένοντος, και για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας.
8 Αίγυπτος ενημέρωση για την τροπολογία
1 Αίγυπτος οικογενειακή επανένωση και τροπολογία
1 Πακιστάν πληροφόρηση για το κέντρο και την τροπολογία
1 Κονγκό ο β αντιπρόεδρος της κοινότητας για να κλείσει το χώρο για την γενική συνέλευση της κοινότητας του Κυριακή
1 Πακιστάν θέλει μετάφραση ανάμεσα σε αυτόν και στο δικηγόρο του και ενδιαφέρετε για μαθήματα ελληνικών.
1 Πακιστάν ενημέρωση για την διαδικασία νομιμοποίησης, τροπολογία και αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ελληνικών
1 Πακιστάν διερμηνέας για να καταλάβει την υπόθεση του.
1 Πακιστάν ληξιαρχική πράξη γεννήσεως για το παιδί του και που μπορεί να μεταφράσει τα χαρτιά του γάμου του που πήρε από την πρεσβεία του Πακιστάν.
1 Ουκρανία επιδότηση για μαθήματα ελληνικής γλώσσας, επίδομα για το παιδί της και γενικές πληροφορίες για την τροπολογία
1 Πακιστάν ελληνική γλώσσα και αόριστη άδεια διαμονής
1 Αφγανιστάν γυναίκα πρόσφυγας που ψάχνει για δουλειά΄
1 Πακιστάν άνεργος ψάχνει για δουλειά και θέλει να κάνει μαθήματα ελληνικών.
1 Πακιστάν θέλει να κάνει μαθήματα ελληνικών.
1 Πακιστάν συλλάβανε την γυναίκα του που είναι από Ουκρανία επειδή είχαν λήξει τα χαρτιά της. Πήραμε στο κυριακάτικο σχολείο μεταναστών βρήκαμε δικηγόρο και λύθηκε το θέμα. 
1 Αλβανία ανήλικος δεν έχει άδεια παραπομπή σε δικηγόρο
9 Φιλλιπίνες για μαθήματα γλώσσας
1 Κένυα για μαθήματα γλώσσας σε 16 χρονών αγοράκι
1 Λίβανο πρόσφυγας παραπομπή στο ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες
8 Χανιά Συρία για την τροπολογία ενημέρωση τηλεφωνικός
2 Νάξος –Τήνος για τροπολογία ενημέρωση τηλεφωνικός
1 Τήνος κάποιος να μιλάει αλβανικά παραπομπή στην Μάλιου

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι σύμβουλοι κατάφεραν με παραπομπές και επί τόπου επισκέψεις στους αρμόδιους φορείς να λύσουν τα προβλήματα των επωφελούμενων.
Επίσης υπήρξαν 20 επισκέψεις στην δομή για εύρεση εργασίας, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ενός έλληνα μετανάστη στο εξωτερικό ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα  και ήρθε σε εμάς για να ενημερωθεί για το ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την ανεργία και τον παραπέμψαμε στον ΟΑΕΔ. 
Τέλος συνεχίστηκαν οι επισκέψεις από αιτούντες άσυλο είχαμε 22 περιπτώσεις κυρίως από Αιθιοπία τους οποίους παραπέμπουμε στην ομάδα δικηγόρων.
Ο κύριος αριθμός όμως είναι πλέον από τα μαθήματα ελληνικών και ειδικότερα από τους μετανάστες που προέρχονται από Αραβικές χώρες διότι έγινε μία ανακοίνωση στην Αραβική Εφημερίδα Πανόραμα. Έτσι είχαμε γύρω στα 60 άτομα που επισκέφτηκαν την δομή για μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ενημέρωση σχετικά με τον καινούργιο νόμο που ήταν από Συρία, Μαρόκο, Σουδάν, Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη και Σουδάν.

Κοινότητες Μεταναστών

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι σύμβουλοι μεταναστών του φόρουμ ενημέρωσαν τις 34 κοινότητες –οργανώσεις μέλη του φόρουμ με προσωπικά ραντεβού και τηλεφωνικά  για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, για το πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης, για την πορεία στις 10 Φεβρουαρίου και  για την τροποποίηση του 3386 και για τις αλλαγές που προτείνονται από τον Υπουργό. Οι  οργανώσεις αυτές είναι οι παρακάτω : Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων, Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων, Κοινότητα του Κονγκό, Πακιστανική κοινότητα, Βουλγαρική Κοινότητα, Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ένωση Νιγηριανών Γυναικών, Νιγηριανή Κοινότητα, κοινότητα της Τανζανίας, Ένωση Αιθιόπων Εργαζομένων, Αιθιοπική Κοινότητα, Κοινότητα του Μπαγκλαντές , Ουκρανική κοινότητα,  Επιμορφωτικός Σύλλογος Σύριων Κούρδων, Κοινότητα Μαρόκο, Ινδική Κοινότητα, Κοινότητα Κένυας, Σύλλογος Σουδανών Γυναικών, Σύλλογος Νούβιων , Κοινότητα του Αφγανιστάν, Κοινότητα της Γουινέας , Κοινότητα Γκάμπιας , Κοινότητα της Λιβύης , Κοινότητα της Σιέρα Λεόνε, GREEK INDIAN CULTURAL ASSOCIATION, Ελληνοσουδανικός Σύλλογος Φιλίας, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΩΝΙΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, Κοινότητα της Μολδαβίας, Παναφρικανική Ένωση, ΚΑΣΑΠΙ ένωση Φιλλιπινέζων , Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ και Delta State Community ΝΙΓΗΡΙΑ.
Εκτός από αυτού οι σύμβουλοι ήρθαν σε επαφή με κοινότητες που ζητούσαν υποστήριξη σχετικά με διάφορες ανάγκες που είχαν. Οι κοινότητες αυτές ήταν του Σουδάν για μία ενημερωτική συνάντηση στο χώρο του ΕΦΜ, οι Γυναίκες της Αφρικής για τις εβδομαδιαίες συνεδρίες τους, οι Πακιστανοί δημοσιογράφοι για μία ενημερωτική συνάντηση και μία ομάδα γυναικών από την Ουκρανία. Επίσης είχαμε επαφή με μετανάστες που ενδιαφέρονται να συστήσουν συλλόγους και να γίνουν μέλη του ΕΦΜ στην Κρήτη όπου και έγινε μία συζήτηση ενημέρωση για το Φόρουμ μεταναστών στο Εργατικό Κέντρο Χανίων ( βλ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ).

Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας

Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας συνεχίζουν να τρέχουν στο χώρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Οι δάσκαλοι εθελοντές κάνουν κάθε μήνα μία συνάντηση για να λύσουν από κοινού τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά και για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τα τμήματα που διδάσκουν. Έχουν έρθει άλλοι δύο εθελοντές δάσκαλοι που ξεκίνησαν 2 τμήματα για αρχάριους. Επίσης σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπ. Παιδείας ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου 2007 στο Κέντρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών νέο πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στα πλαίσια του σχολείου γονέων της Γ.Γ.Ε.Ε.
Στο νέο κύκλο μαθημάτων συμμετέχουν 15 αλλοδαποί γονείς και θα διαρκέσει 150 ώρες από τις οποίες οι 50 ώρες θα είναι μαθήματα πολιτισμού και ιστορίας. Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων Ελληνικής πρώτου επιπέδου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη λειτουργεί άλλο σχολείο γονέων που υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Διαπολιτισμικής αγωγής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιστοχώρος
Ο ιστοχώρος
www.migrant.gr παραμένει ενεργός και έχει 1300 άτομα το μήνα μέσο όρο επισκεπτών. Ανανεώνεται καθημερινά με ειδήσεις που έρχονται ηλεκτρονικά από τις κοινότητες και τους συλλόγους των μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και από νέα που μας στέλνουν οι ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα μεταναστών.

Αρμόδιοι Φορείς –ΜΚΟ –Άλλες Συναντήσεις

Αρμόδιοι Φορείς

Το τρίμηνο αυτό οι σύμβουλοι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών συνέχισαν τις επαφές τους με αρμόδιους φορείς όπως το Γραμματεία εκπαίδευσης ενηλίκων, Κέντρο ενημέρωσης Αλλοδαπών , το Δήμο Αθηναίων, την Νομαρχία Αθηνών, τη Διεύθυνση αλλοδαπών , Περιφέρεια Αττικής , το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΟΑΕΔ, Συνήγορος του Πολίτη, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης –τμήμα απέλασης ,τμήμα έκδοσης αδειών παραμονής για αιτούντες άσυλο και τμήμα μεταγωγών. Όλες οι παραπάνω συναντήσεις έγιναν για να βοηθήσουμε τους επωφελούμενους σχετικά με τα αιτήματα που μας κατέθεσαν όταν ήρθαν στη Δομή μας αλλά και για την ενημέρωση των κοινοτήτων του ΕΦΜ.

Μ.Κ.Ο.
Το τρίμηνο αυτό οι σύμβουλοι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών ήρθαν σε επαφή με τις ΜΚΟ Αρσις, Πράξις , Δίκτυο υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων , anthropos.gr , ΔΗΜΗΤΡΑ,  ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής &Εξωτερικής Πολιτικής ), ΕΝΑΡ Ελλάδα, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Αλληλεγγύη, ΧΕΝ, Κυριακάτικό Σχολείο Μεταναστών. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο χώρο της Δομής μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους εκπροσώπους των οργανώσεων μέσα στο πλαίσιο των επαφών για Δικτύωση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Φέτος σπάσαμε κάθε ρεκόρ για τον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας του Μετανάστη από πλευράς αριθμού εκδηλώσεων, συμμετοχής, ποιότητας και ουσιαστικής πολιτικής δράσης υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 9 εκδηλώσεις σε 5 ημέρες από 17/12/2006 μέχρι 21/12/2006 σε 6 πόλεις της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις συμπεριλάμβαναν σχεδόν όλες τις μορφές έκφρασης: συναυλίες, έκθεση ζωγραφικής, φεστιβάλ, αφίσες, άρθρα στις εφημερίδες, ραδιοφωνικές εκπομπές, παιδική γιορτή και ημερίδες.
Η συμμετοχή ήταν μεγάλη από πλευράς Ελλήνων και μεταναστών, πολιτικών κόμματων, τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεων πολιτών, κοινότητες μεταναστών, Ινστιτούτών, ραδιοφωνικών  σταθμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τι αποκομίσαμε όμως απ όλη αυτή η κινητοποιηση;
Το σίγουρο είναι ότι πετύχαμε 2 σημαντικά πράγματα, το πρώτο ότι κατάφεραν οι μετανάστες και οι εκατοντάδες Έλληνες υποστηρικτές τους να απευθυνθούν μέσω του ραδιόφωνου σε τουλάχιστον 500.000 πολίτες της χώρας. Και το δεύτερο είναι η δυναμική παρουσία των επαρχιακών πόλεων σε πολλές από τις  δράσεις.
Παρακάτω παραθέτουμε τον κατάλογο με όλες τις δράσεις που έγιναν για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη 2006:

1- Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

17/12/2006
Πολιτιστική εκδήλωση
Η δεύτερη γενιά χορεύει και τραγουδάει (Δημοτική Αγορά της Κυψέλης).
18/12/ 2006
Ραδιοφωνικές εκπομπές σε 6 πόλεις. Με την συμμετοχή 25 εκπρόσωπων μεταναστών

1. Athens International Radio (AIR 104.4 FM) (Αθήνα)
2. Στο κόκκινο 105,5 (Αθήνα).
3. Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 FM (Αθήνα).
4. Ράδιο Φιλία 107 FM & 665 ΑΜ (Αθήνα).
5. Έρα 5 9420 ΑΜ 15630 ΑΜ και 7475 ΑΜ (Αθήνα).
6. ΕΡΤ3 102 FM (Θεσσαλονίκη).
7. Δημοτικό ραδιόφωνο Βόλου 104,6 (Βόλος).
8. ΕΡΑ Βόλου 100,7 – 101,2 (Βόλος).
9. Ράδιο ΕΝΑ 102,5 (Βόλος).
10. Antenna (Πάτρας) 105,3 (Πάτρα).  
11. Ερα Πάτρας 92,5(89,9) (Πάτρα).
12. Μax Fm (Πάτρα).
13. Κανάλι Ένα Πειραιά 90,4 (Πειραιάς).
14. Δημοτικό Ραδιόφωνο 9.36 FM (Λάρισα).
15. Οξυγόνο 106.6 (Λάρισα).

2- Φόρουμ Μεταναστών Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας. (Άγαλμα Βενιζέλου 18:00).
Αφίσα ασπρόμαυρη.
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη.

3- Αντιρατσιστική
Κείμενα στα Ρώσικα και Αλβανικά στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης στις 18 και 19/12/2006.

4- Δήμος Συκεών
Συναυλία με μεταναστευτικά συγκροτήματα, στο γυμναστήριο του 1ου - 5ου δημοτικού σχολείου Συκεών.
Συμμετέχουν τα συγκροτήματα:
o KAZBEK (Μουσική από τον Καύκασο - Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν).
o SMERALD KENDJNE ILIR NURKA DHE ELI GUSHI (Μουσική από την Αλβανία).
o BLUE NILE (Μουσική από την Αφρική).

5- Η Διεθνής Αμνηστίας και Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας
"Ημερίδα για τα δικαιώματα των μεταναστών".

6- ΠΑΣΟΚ
Έκθεση ζωγραφικής “Νέες Πινελιές στην Ελληνική Κουλτούρα”.
Ημερίδα του του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών “Ανδρέας Παπανδρέου” και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης, Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με θέμα :“Μετανάστευση, Ανάπτυξη και αγορά εργασίας”.

7- PRAKSIS και Σύλλογος Γυναικών Νιγηρίας Ελλάδας
Παιδική γιορτή
200 παιδιά, από 15 χώρες γιορτάζουν ενωμένα!
8- Προβολή της ταινίας «Ο δρόμος προς τη Δύση» του Κυριάκου Κατσουράκη και συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση με την  καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου στο Μουσείο κινηματογράφου στην Αποθήκη Α στο  Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

21/12/2006
9- Σύλλογος Νέων για τα Ενωμένα Έθνη – Ελλάδα
Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Θέμα: “H Μετανάστευση από τον 20ο στον 21ο αιώνα – Πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη;”

Για τον εορτασμό της ημέρας του μετανάστη από την εκκλησία της Ελλάδος υπήρξε επαφή και συμμετοχή των γυναικών από 8 κοινότητες που διοργάνωσαν με τη βοήθεια του γραφείου την εκδήλωση που έγινε στις 26 Δεκεμβρίου 2006.
Στις εκδηλώσεις αυτές ο συντονισμός και η βοήθεια από το γραφείο ενημέρωσης που βρίσκεται στο χώρο ήταν απαραίτητη. Παράλληλα, με τις παραπάνω δράσεις επειδή ακριβώς χρειάστηκε να γίνουν συναντήσεις στο χώρο του γραφείου είχαμε επισκέψεις και από ανθρώπους των κοινοτήτων που δεν είχαν ξαναέρθει στο χώρο. Σε αυτούς έγινε και μία μικρή ενημέρωση για την λειτουργία του γραφείου και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την διευθύντρια του, κα Ανδριάνα Μαρδάκη  έγινε επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Απασχόλησης για τις ΜΚΟ. Ο αριθμός των εκπαιδευομένων που παρακολούθησαν το σεμινάριο ήταν 23 άτομα από 12 κοινότητες και οργανώσεις μεταναστών. Συγκεκριμένα από τις χώρες Αίγυπτος, Κένυα, Αλβανία, Βουλγαρία, Σουδάν, Αφγανιστάν, Σιέρα Λεόνε, Ουκρανία, Νιγηρία και Μαρόκο.
Ο σκοπός του ΕΦΜ είναι να συμβάλλει στην αναβάθμιση ποιοτικής απόδοσης των μεταναστευτικών οργανώσεων με στόχο να κατέχουν περισσότερες δυνατότητες οικονομικές και διοικητικές ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα στο μέλλον τις ανάγκες τους για στελέχωση. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις ήταν το καταστατικό και το ΑΦΜ. Το θετικό σε αυτή τη προσπάθεια ήταν ότι κάποιες από αυτές τις οργανώσεις έκαναν αίτηση και όλες οι άλλες που δεν είχαν τις προϋποθέσεις αναγνώρισαν το πόσο σημαντικό είναι να έχουν νομική μορφή.

Μικρές οδύσσειες στο Φόρουμ Μεταναστών

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διοργάνωσε  μία εκδήλωση για τον εορτασμό της λήξης του πρώτου κύκλου επεισοδίων της σειράς ντοκιμαντέρ "Μικρές Οδύσσειες", που προβάλλεται από την ΕΤ1. Το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, "Μόνο την Κυριακή" προβλήθηκε  στη δομή ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών στη οδό Φερρών 18, Πλ. Βικτωρίας, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2007 στις 19:30. Ακολούθησε μικρή παρουσίαση της Δομής Ενημέρωσης του ΕΦΜ και συζήτηση σχετικά με την εικόνα που δίνουν τα ΜΜΕ για τους μετανάστες στην Ελλάδα, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΤ1 κ. Κώστα Σπυρόπουλου. Η βραδιά έκλεισε με μπουφέ παραδοσιακών γεύσεων από διάφορες χώρες.

Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Διαμόρφωση Στερεοτύπων. Συνέδριο ΙΟΜ.

Στο συνέδριο συμμετείχε  με την ομιλία του ο κύριος Μοαβία Αχμέτ, Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ο οποίος έδωσε στοιχεία για ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό θέμα, τον Τύπο των μεταναστών. Όπως είπε, στην Ελλάδα κυκλοφορούν 28 εφημερίδες σε 11 γλώσσες που απευθύνονται σε 50.000 μετανάστες. Όπως είπε ο κ. Μοαβία, στις συγκεκριμένες εφημερίδες δεν γράφει κανένας Έλληνας, ενώ αποφεύγουν να θίξουν ζητήματα ρατσισμού εκτός και αν αυτά ανοίξουν στα ελληνικά ΜΜΕ.
Προκειμένου το ευρύ κοινό, γηγενείς και μετανάστες, να έχουν πρόσβαση στον μεταναστευτικό Τύπο, το ΙΟΜ έκανε την πρόταση να συμπεριλαμβάνεται ως ένθετο σε κάποιο εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.
Το συνέδριο παρακολούθησαν δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων του οπτικοακουστικού τομέα, φοιτητές επικοινωνίας και ΜΜΕ, νομικοί, κοινωνιολόγοι, ερευνητές κ.ά.

Ο Σύλλογος Πακιστανών Δημοσιογράφων στο ΕΦΜ
Την Πέμπτη 22-02-07 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΦΜ συνάντηση μεταξύ του συντονιστή του ΕΦΜ και του συλλόγου Πακιστανών δημοσιογράφων που εκδίδουν εφημερίδες στην Αθήνα. Επικεφαλής του συλλόγου ήταν ο εκδότης της εφημερίδας Awaz  κύριος Τζαφρι . Η συνάντηση είχε ως στόχο να ενημερωθούν οι πακιστανοί δημοσιογράφοι για την πρωτοβουλία του συντονιστή σχετικά με την ενίσχυση του τύπου των μεταναστών και τα αποτελέσματα του συνεδρίου που έγινε από το ΙΟΜ (βλ. παραπάνω). Ο σύλλογος  βρήκε τη συνάντηση αυτή σημαντική και πρότεινε ιδέες για ενίσχυση του τύπου και ομάδα εργασίας για να δουλέψει πάνω στις προτάσεις  αυτές.

Συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για το Φόρουμ Μεταναστών
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2007 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με πρωτοβουλία των οργανώσεων μεταναστών στην Κρήτη με θέμα την ίδρυση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου του Μαγκρέμπ, εκπρόσωπος της κοινότητας της Βουλγαρίας στα Χανιά , εκπρόσωπος από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι μεταναστών Χανίων , εκπρόσωπος από το Στέκι Μεταναστών Ρεθύμνου και  ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Η εκδήλωση είχε πολλές συμμετοχές και στο τέλος της καθορίστηκε ευρεία συνάντηση των μεταναστευτικών οργανώσεων για τις 11 Μαρτίου όπου και θα δρομολογηθεί η ίδρυση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.


Το ΕΦΜ στην εκδήλωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ
Το ΕΦΜ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη θέση του σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Τομέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης, Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ στις 8/2/2007 στο Ζάππειο με θέμα «Μετανάστευση: Η Νέα Κοινωνική Πραγματικότητα».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων Φορέων της Ελληνικής Κοινωνίας και της Μεταναστευτικής Κοινότητας όπως: ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος, ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, Πρόεδρος, FORUM ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Αχμέτ Μοαβία, Συντονιστής, ΕΣΗΑ Δημήτρης Τρίμης, Γ. Γραμματέας, ΓΕΣΕΒΕ Νίκος Σκορίνης, Γραμματέας, ΟΛΜΕ Θωμάς Ακρίτας, Αντιπρόεδρος, ΔΟΕ Δημήτρης Μπάτης, Πρόεδρος, ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης, Α! Αντιπρόεδρος, UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος, ΕΝΑΕ Ευριπίδης Κουκιάδης, Γ. Γραμματέας, ΚΕΔΚΕ Γκάζμεντ Καπλάνι, Μελετητής, ΙΣΑ Θανάσης Νησιώτης, Μέλος Δ.Σ., ΠΕΣΣ Κώστας Παπαχρήστος, Πρόεδρος, ΕΚΑ Γρηγόρης Φελώνης.
Ο συντονιστής του Ελληνικού Forum Μεταναστών Αχμέτ Μοαβία ανέφερε ότι ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος σχολίασε αρνητικά το υπόμνημα με τις θέσεις του Forum σε σχέση με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, παρόλο που επαναλαμβάνονται στο υπόμνημα οι παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αποκλείει τους μετανάστες από κάθε Διαβούλευση για θέματα Μετανάστευσης και δεν αναγνωρίζει τις οργανώσεις τους.
Το Υπουργείο προσπαθεί με προσκόμματα να μη υλοποιηθεί η Κοινοτική Οδηγία για τους επί μακρόν Διαμένοντες Μετανάστες.
Το Ελληνικό Forum Μεταναστών ζητά να αντιμετωπιστούν με την Ελληνική Μεταναστευτική Πολιτική τα προβλήματα της:
 Μονιμότητας, Η Αδήλωτη Εργασία, Οι κανόνες νόμιμης Εισόδου και να αντιμετωπιστούν τα αίτια της παράνομης Μετανάστευσης.

Συμπεράσματα

Το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε αρκετή κίνηση στην Δομή και αυτό που παρατηρείτε είναι ότι έχει αρχίσει να γίνεται στέκι για τις μεταναστευτικές κοινότητες και τις ελληνικές αντιρατσιστικές οργανώσεις. Ο κόσμος εμπιστεύεται τη Δομή και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έρχονται συστημένοι από άλλους που είχαν επισκεφτεί τη Δομή στο παρελθόν. Επίσης τελευταία, ιδιαίτερα μετά από ανακοινώσεις που έγιναν σε μεταναστευτικές εφημερίδες , υπάρχει αύξηση των  τηλεφώνων από Κρήτη, Κουφονήσια, Νάξο, Τήνο ακόμα και Θεσσαλονίκη  (5 περιπτώσεις) όπου εκεί γίνετε παραπομπή στο Μακινε.  Παρόλο που η Δομή έχει πλέον γίνει γνωστή στις κοινότητες των μεταναστών και στις ελληνικές οργανώσεις δεν βλέπουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση του χώρου. Πολλοί είναι οι έλληνες που θέλουν να γίνουν εθελοντές και να βοηθήσουν αλλά δυστυχώς δεν έχουν χρόνο την ώρα που τους χρειαζόμαστε. Εμείς συνεχιζουμε να ψάχνουμε παράλληλα για το πως θα συνεχιστεί η λειτουργία της  και είμαστε αισιόδοξοι, μέχρι την τελευταία στιγμή......

Από τη Δομή Ενημέρωσης του ΕΦΜ
Άντλα Σασάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ